Genealogie Simonis

 

In den beginne was er … Matthijs !

Matthijs Simonis was, zoals gezegd, een chirurgijn die misschien in 1623 als Mathieu Simon in Luik werd geboren (het onderzoek daarover is nog niet afgerond). Chirurgijns waren geen echte artsen, maar ze waren zeker géén kwakzalvers. Ze wisten een heleboel over geneeskrachtige kruiden en hadden vaak hun eigen apotheek. Matthijs kwam in 1649 naar Nederland en vestigde zich in Den Haag waar hij in 1651 trouwde met Maria van der Maers(ch). Ze kregen twee dochters en twee zoons, die vrijwel allemaal iets te maken hadden met de medische wereld: één dochter trouwde een arts, de andere een chirurgijn. Eén zoon werd zelf arts, hij promoveerde in 1690 aan de toenmalige Universiteit (Akademie) van Harderwijk.

De tweede zoon, Andreas Simonis, werd 'wijncooper'. Hij trouwde in 1687 met Cornelia Maria Cramers, die afkomstig was uit het Duitse Emmerich.Van hun zes kinderen zijn er drie heel jong overleden, over één zoon, Cornelis Mattheus, is maar weinig informatie te vinden (hij huurde in 1729 een huis in Den Haag), maar van de andere zoon, Henricus Lambertus, is de levensloop heel goed te volgen. Hij zorgde overigens voor wat blauw bloed in de familie. Nou ja, blauw .... het ging wel allemaal via buitenechtelijke geboorten en via de vrouwelijke lijn.
Henricus trouwde namelijk in 1720 met Hendrina Wijnants, een dochter van Jan Wijnants en van Alida van Nassau. Deze Alida was een dochter van Willem, jonker van Nassau, een buitenechtelijke zoon van Willem (bastaard) van Nassau, heer van de Lek (ook wel 'Nassau-La Lecq' genoemd). Die was op zijn beurt weer een buitenechtelijke zoon van Maurits, graaf van Nassau, prins van Oranje.
Maurits is nooit getrouwd geweest, maar heeft uit diverse verhoudingen kinderen gekregen. Die van zijn favoriete maîtresse, Margaretha van Mechelen, werden erkend, aan het hof opgevoed en mochten de naam Van Nassau dragen.


Prins Maurits (1567 - 1625)
graaf van Nassau, prins van Oranje
zoon van Willem van Oranje & Anna van Saksen
(Collectie Huis Bergh)

Willem van Nassau, heer van de Lek
zoon van Maurits & Margaretha van Mechelen
Noord-Nederlandse school, circa 1608
(Amsterdam, Instituut Collectie Nederland)

Henricus Simonis en Hendrina Wijnants kregen vier kinderen, waarvan er maar één nageslacht verwekte. Maar dat deed deze Philippus Joannes dan ook goed: er kwamen tien kinderen ! Zoals in die tijd helaas normaal was, overleed een aantal op heel jonge leeftijd. Vier zoons bleven in leven en die kregen allemaal nakomelingen. Zo ontstonden (in het begin voornamelijk in Den Haag en Leiden) vier takken van dezelfde 'boom', dezelfde familie Simonis.

Als je tot deze familie behoort, kun je dus afstammen van
Jacobus Adrianus Henricus Simonis (gedoopt 1765),
van Theodorus Antonius Simonis (gedoopt 1768),
net als ik van Joannes Henricus Simonis (gedoopt 1773)
of van de naar Leiden verhuisde Christianus Simonis (gedoopt 1778).
Van wie van deze vier je ook afstamt, je bent familie !

[Home] [De naam] [Kwartierstaat] [Stamreeks] [Foto´s] [Bronnen] [Index]